Poros er en lille hyggelig Græsk ø ca. 1 time med flyvebåd fra Piræus. Poros er den frodigste ø i den Saroniske Bugt i nærheden af det meget spændende og historiske interessante Peleponnés, som mange betegner som det antikke Grækenland, hvilket giver mange udflugtsmuligheder. Er man mere til sol og strande er der også rige muligheder for dette, samt muligheder for kulinariske oplevelser, og besøg på hyggelige barer og cafeer, hvor grækerne selv nyder f.eks. en iskaffe. Mange grækere fra Athen har Poros som deres mest foretrukne udflugts, og feriemål. 

 

 

Poros er i virkeligheden 2 øer, som er forbundet med en dæmning. Den nordlige ø Kalavría, som er meget frodig og grøn på grund af de mange pinje og citrus træer, og den lille vulkanske ø Sfería, hvor byen Poros er anlagt, byen er anlagt langs det  ca. 350m brede stræde over mod Galatás som er nabobyen på fastlandet. I det smalle stræde er der stort skibstrafik af private både, krydstogtskibe og færger, og ikke mindst de hyggelige taxa både, som sejler hele tiden når der er behov. På de 2 øer bor der ca. 4000 fastboende, på de i alt ca. 31 km2.  

 

 

Poros by er meget spændende med mange ælder huse som er bygget op omkring bjerget, hvor der på toppen er placeret et klokketårn, det bevirker at der er mange små og spændende gader som snor sig rundt mellem husene, det er ikke lykkedes at fremskaffe et præcist bykort, og selv fastboende kan opdage nye gader når man går tur med dem, og man kan bruge meget lang tid på, at udforske disse gader, og tale med de spændende og gæstfri mennesker man møder.

 

Tilbage til Poros.dk

 

 

 

 
Poros er adskilt fra det Græske hovedland – Peloponnes – ved en kort adskillelse af vand, fra hvilket den får sit navn.  ”Poros” er et præcist ord for en stribe vand der forbinder 2 bugte. et Stræde – et smalt vand som forbinder en ø med hovedlandet.
Plato i hans ”Symposion” gengiver en samtale mellem Socrates og Diotima i hvilket sidstnævnte refererer til det gudernes selskab havde, da Afrodite blev født. Mellem dem var guden Poros, hvis navn Plato definerer som ressourcefuldhed.
Han var Metis søn, Han blev fuld på honning og han havde et barn med Penia, som de kaldte Eros – måske den mest ressourcefulde af alle guder.
På et punkt er afstanden mellem de 2 kyster så lille som 350 meter. På Pausenias tid – han var Grækenlands største rejsebeskriver – var det muligt at gå over strædet.
I dag krydser man strædet med vand-taxier; en fornøjelig oplevelse, især om aftenen når deres kulørte lygter hopper rundt på det månelyste vand, som giver gode fiskemuligheder og ankerplads for en mængde både lige fra private yachts til gamle ”caiques”.


Poros betsår af 2 øer; Sphairia og Kalavria. I tidligere tider var de delt fra hinanden ved et andet stræde, men dette sandede jævnligt til, derfor blev de efter frihedskrigen forenet med en bro og en asfaltvej. Ved denne tid var strædet meget indsnævret med de militære bygninger og sports områder – en marine enhed for basis træning er etableret på den sydlige bred (bysiden).
Før denne kunstige forbindelse af de 2 øer, ville havet feje herskersygt gennem strædet i hårdt vejr. I dag er der kun en lille kanal tilbage, omkring 2 meter bred, som har givet den tilstødende landsby det populære navn ”Kanali”.
Den bliver holdt åben (oprenset) 2 gange om året for, at tillade små både at passere mellem de 2 øer. Et almindeligt syn der kan ses, er en fisker der tilbereder blæksprutter ved at banke dem mod molen eller på klipperne.
Byen Poros giver navn til begge øer, men reelt refererer det til befolkningen ved hovedcentret, som er vokset op på sydsiden af Sphaiira omkring den moderne havn.
 


Det meste af byen er underlagt bevarings beskyttelse, derfor kan du stadig gå igennem dens smalle gader, op ad stejle stigninger, gennem små gyder, mellem tætbyggede huse med deres høje vægge og prægtigt malede trin – den originale Græske traditionelle atmosfære.
Takket være det sæsonmæssige ensrettede trafik system er den tidligere trængsel blevet fjernet i byen. Biler og motorcykler og øens to busser kører nu mod urets retning rundt på hele øen, en tur på omkring 3 km, denne giver et vidunderligt udsyn over havet og bjergene og på søster-øen Kalavria.
For dem der spadserer til Klokketårnet på toppen af Sphairia er der ligeledes et fantastisk udsyn over Poros Strædet, over Galatas og dets imponerende beskyttende bjerg ”Aderes”. Yderligere langs med bjergkammen kan du nyde et lignende syn fra den gamle Mølle. Længere mod øst langs bjergkammen kan du se ud over ”Askeli”, Kalavrians højder eller mod vest i retning mod Methana, Aigina og ”den sovende dame” i det fjerne.
Billi Rosen beskriver det sidstnævnte syn i sin pris vindende bog ”Andis Krig”:
”Bedstemor siger at hun er et af naturens vidundere og beskytteren af vores landsby. Om morgenen er hun normalt indhyllet i usynlig tyk tåge med undtagelse af de optrukne knæ. Nogle kan bedst lide hende på den måde, når hun gemmer sig bag gardinet af mælkehvide skyer. Men jeg kan bedst lide hende om aftenen ved solnedgang, når hun hviler uden skygger, hendes ansigt i silhuet mod de orange skyer.”


 

 Tilbage til Poros.dk